MUZIKALE VERTELLING: ‘Víctor Jara: Het lied zingt voort …’

Kaart wordt geladen...

Date/Time
Date(s) - 24/09/2017
16:00 - 19:00

Location
Voormalig Kantoorpand RET Remise Sluisjesdijk

Categories


‘Víctor Jara. Het Lied Zingt Voort’

is het verhaal over een straatarm plattelandsjongetje die uitgroeit tot ‘de Bob Dylan van Latijns-Amerika’, die het boegbeeld wordt van een brede culturele beweging die er voor zorgt dat de socialist Salvador Allende in 1970 wordt gekozen tot president en indie in de eerste dagenna een bloedige staatsgreep onder leiding Augusto Pinochet wordt gearresteerd, gemarteld en vermoord op 16 september 1973. Kogels hebben zijn muziek niet kunnen tegenhouden. Zijn lied zingt voort. Even urgent en actueel als toen.

(Reserveringen voor deze evenementen: reservering@gebouwdrie.nl of het reserveringsformulier onder aan deze pagina)

Víctor Jara (1932-1973) Het verhaal van de Chileense theatermaker, zanger en politiek activist Víctor Jara, vertelt over iemand die opstaat, strijdt voor zijn idealen en daarvoor de ultieme prijs betaalt. Jara had een belangrijke rol in het ontstaan van de politiek geëngageerde beweging La Nueva Cancion Chilena (het Nieuwe Chileense Lied) in de Peña de los Parra, een podium en ontmoetingsplek opgericht door de kinderen van Violeta Parra. Hij werd een van de culturele boegbeelden van de Unidad Popular, waarmee Salvador Allende de presidentsverkiezing van 1970 won. Het Chileense, socialistische experiment ‘met de smaak van rode wijn, en de geur van empanades’ kon beginnen. Op 11 september 1973 werd dit experiment door een bloedige staatsgreep o.l.v. Generaal Augusto Pinochet de kop ingedrukt. Víctor Jara werd gearresteerd, gemarteld en vermoord. Kogels hebben zijn muziek niet kunnen tegenhouden. Zijn lied klinkt voort. Even urgent en actueel als toen.

 

 

 

 

Natalia Rogalski (1973) zingt en vertelt!
Optreden paard 22 april 2017 (2)Natalia’s zangcarrière begon bij het Pools Folkloristisch Staatsensemble voor Zang en Dans Śląsk (PL). Hierna volgden er tournees in binnen- en buitenland met Flairck, Eric Vaarzon Morel, Fernando Lameirinhas en Ot Azoj. In 2004 studeerde zij af als actrice/theatermaker aan ‘De Theaterkade’ te Amsterdam en in 2007 won zij de Publieksprijs in het Concours de la Chanson. Natalia werkt momenteel ook samen met de Ierse singer/songwriter Danny Guinan en met Rotterdam ImproVoices.

 “Ik heb een diepe verbinding met Chili. In de jaren ’90 was ik daar op tournee met Flairck en zong materiaal van Víctor Jara; in die tijd nog zeer beladen. Ik had daar een korte, informele ontmoeting met Amanda Jara, Víctor’s dochter, die veel indruk maakte. In de zomer van 2013 vroeg Adrie mij om samen een muzikale vertelling over Víctor te maken.”

 

 

Marco Santos (1981) speelt!

Optreden paard 22 april 2017 (4)
Marco verdeelt zijn thuisbasis tussen Nederland en Portugal. Hij behaalde twee Bachelors: Klassieke percussie (Lisbon High School of Music, 2006) en Jazz drums (Koninklijk Conservatorium Den Haag, 2011) en deed een Master Compositie, percussie & drums (Codarts Rotterdam – Wereldmuziek, 2012). Hij werkt en tourt regelmatig met gerenommeerde (inter)nationale artiesten uit diverse disciplines en heeft daarnaast zijn eigen band.

“Devoting myself to music is the simplest way to find the best of myself in life. The inner need to express my voice loudly as a musician got stronger over time. I’m always attempting to do things that have not been done before. It requires the ability to revisit past thought processes while considering new landscapes; continuously redefining oneself through failures as much as successes. I see music as one of the most powerful ‘tools’ in order to unify people.”

 

 

 

Adrie Huissoon (1956) speelt, zingt en vertelt!
Optreden paard 22 april 2017 (3)
Adrie is autodidact op muzikaal gebied en raakte eind jaren ’70 geïnteresseerd in Latijns-Amerikaanse volksmuziek. Zo kwam hij terecht bij de Leidse groep Clamór. Na enkele jaren solo te hebben opgetreden (Nederlandstalig en Zeeuws dialect), speelt hij sinds 2010 in de Haagse band Kookaburra (naast Spaanstalig ook eigen Engelstalig werk).

 “De muziek van Víctor Jara speel en zing ik al jaren; zijn levensverhaal raakt me diep. Ik heb diverse malen Chili bezocht en daar sprak ik uitgebreid met mensen die Jara van nabij hebben meegemaakt. De verhalen achter Víctors liederen weerspiegelen een leven dat onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van Chili. In 2011 ben ik begonnen met het schrijven van een boek over deze fascinerende man. Dit boek is te koop in Meein Zee-atelier.

 

Zaal open: 15:30u
Aanvang voorstelling: 16:00u
Warme maaltijd na afloop van de voorstelling
Diner en optreden en een drankje samen in vvk € 19,50 (€ 17,00 met Rotterdampas)

Bookings

Bookings are closed for this event.