Oude Kerk Charlois

Kaart wordt geladen...

Address
Charloisse Kerksingel 35
Rotterdam


3082 DA
Nederland


Geschiedenis

Anders dan de datering van de Oude Kerk van Charlois doet vermoeden, bestaat het bouwwerk al sinds circa 1467. De kerk is gewijd aan de heilige Clemens, een van de zogenaamde ‘apostolische vaders’. Aangezien de kerk is gebouwd in een van het waterafgenomen stuk grond is deze keuze niet vreemd; Clemens is met een anker om zijn hals in zee geworpen. Door de gebeden van zijn volgelingen week de zee drie mijlen, om op de plaats waar Clemens was verdronken een op een tempel gelijkende woning bloot te geven, met daarin een sarcofaag met het lichaam van de heilige.

In 1660 is de toren van de kerk vervangen. Uit deze periode stamt dan ook de inscriptie “Doe men 1660 heeft geschreven en geseyt, heeft François van Diest den eersten steen geleyt”. In de periode hierop volgend is de kerk echter in verval geraakt, terwijl het aantal geloofslieden wel toenam. Dit deed besluiten tot een grootschalige verbouwing van de kerk, waarbij het aantal zitplaatsen werd vergroot van 600 naar circa 1225. De inwijding van de vernieuwde Oude Kerk vond plaats op 19 april 1868.

Nadat in de periode 1956 – 1962 de kerk opnieuw gerestaureerd werd, is in 2006 – 2007 het religieuze bouwwerk compleet opnieuw ingericht en is daarmee klaargestoomd voor de toekomst als schitterende parel in groeibriljant Charlois.

Upcoming Events

  • No events in this location